Hovedinnhold
Unknown image

Bruk energien i hjemmet ditt smartere med ENØK-tiltak

Sist oppdatert 08.04.2024
Drømmer du om et hjem som bruker mindre energi og som er snillere mot miljøet? Da kan energieffektivisering av boligen være aktuelt for deg.
Er strømregningen høyere enn du skulle ønske, eller merker du at det er kaldt og trekkfullt hjemme? Heldigvis finnes det en rekke tiltak du kan gjøre.
– Energiøkonomisering, ofte forkortet til ENØK, handler om å ta smarte valg for å optimalisere energiforbruket i hjemmet. Dette fører ikke bare til lavere strømutgifter, men også til et lavere fotavtrykk og et mer behagelig inneklima, forklarer Tor Magne Østerhus, fagekspert og energirådgiver i Steddy.
Som godkjent energirådgiver hos Steddy, hjelper Tor Magne deg med å kartlegge hvilke tiltak i boligen din som kan spare deg penger og øke komforten.

Hva er ENØK?

ENØK handler enkelt og greit om å bruke energien i hjemmet ditt smartere, forklarer energirådgiveren.
– Vi ser på hvordan du kan bruke energien mer effektivt, for eksempel ved å finne ut hvor boligen mister unødvendig energi og hvordan dere kan forbedre boligen for å få mest mulig ut av den energien og økt komfort, forteller Østerhus. Han legger til:
– På den måten kan vi redusere strømregningen og gjøre boligen mer bærekraftig.

Balansert ventilasjon med varmegjenvinning

Et effektivt tiltak for å gjøre energibruken i hjemmet mer fornuftig er å installere et balansert ventilasjonsanlegg. Kort forklart er dette et viftesystem som trekker ut brukt luft fra boligen, og som leverer ny, renset luft. Varmen i den gamle luften gjenbrukes, og brukes til å varme opp den nye luften.
– Dette systemet sikrer konstant tilførsel av frisk luft inn i hjemmet, samtidig som det effektivt reduserer varmetapet.

Unknown image

Disse tiltakene gjør boligen energieffektiv

Det finnes også en rekke andre tiltak du kan implementere i hjemmet for å gjøre boligen mer energieffektiv. Gjennom å etterisolere, isolere loft og tak i kjelleren og ved bytte vinduer og dører reduserer du varmetapet i boligen. Gjennom solfangere på taket eller installasjon av fornybare energikilder som vannbåren varme, reduserer du energibehovet til boligen. Du kan også installere automatisk varmestyring.
– Hvilke tiltak som er best for din bolig avhenger av hvor gammel boligen er, hvilken tilstand den er i og hvilken effekt du ønsker å oppnå. Vi hjelper deg med å finne ut hvilke tiltak som passer for deg og ditt hjem, sier Østerhus.

Søk om ENØK støtte

Ønsker du å energieffektivisere boligen din, men er bekymret for kostnadene? Dersom du skal implementere større tiltak kan du søke om tilskudd fra Enova, forteller energirådgiveren.
– Formålet med denne støtteordningen er å oppmuntre oss til å forbedre energibruken i hjemmene våre. Gjennom tilskuddet kan du som boligeier få deler av kostnadene tilbakebetalt når du investerer i energieffektive løsninger, forklarer han.
For å få støtte til ditt prosjekt stilles det krav til at du har samarbeidet med en godkjent energirådgiver.
Hvor mye du får i støtte kommer an på hvilke tiltak du gjennomfører, størrelsen på prosjektet, kostnadene involvert og hvor mye energi som blir spart, forklarer han videre.
– Vi i Steddy hjelper deg gjerne gjennom søknadsprosessen, sier Tor Magne.

Energirådgiver

I Steddy møter du erfarne fageksperter med omfattende bransjeerfaring og bred kompetanse som gir deg uforpliktende rådgivning om prosjektet ditt før oppstart.
– Som energirådgivere er vårt mål å hjelpe deg med å finne de beste løsningene for ditt hjem. Vi tar hensyn til deg og din økonomi, og sikrer at hjemmet ditt blir både energieffektivt og komfortabelt, understreker Østerhus.
Steddy fagekspert

Vi hjelper deg

Å gjennomføre energitiltak i hjemmet ditt er en investering som lønner seg over tid. Er du nysgjerrig på hvilke energitiltak som passer deg og din bolig? Start med å sende oss en beskrivelse, samt tegninger og bilder av boligen. Vår fagekspert og energirådgiver går deretter gjennom dette, ser på hvilke tiltak som er fornuftig å gjennomføre og kontakter deg for en prat.