7 gode råd til deg som planlegger oppussing

Du kan tjene mye på å planlegge godt i forkant.

Se våre tips til deg som ønsker å pusse opp hus eller leilighet.

1. Finn frem hustegningene

Før du går i gang med et oppussingsprosjekt bør du finne fram tegningene på boligen. Hvis du nylig har kjøpt, har du sannsynligvis en takstrapport som viser tilstanden. Med tilgang til takstrapport og tegninger av boligen har både fagekspertene i Steddy og håndverkerne et godt grunnlag å jobbe med på selve prosjekteringen.
Lurer du på hva som er forskjellen på oppussing og renovering? Da bør du lese dette (lenke til sak om totalrenovering)

2. Lag et budsjett

Noe av det mest fornuftige du kan gjøre før du pusser opp, er å lage et godt budsjett. Først og fremst må budsjettet være basert på hva du ønsker å oppnå. Tenk gjennom hva du ønsker, og ta høyde for dette når du setter opp regnestykket. Kanskje du må prioritere hva du har av ønsker og behov. Før du ber om et pristilbud fra en eller flere håndverkere bør du sjekke med banken hvor mye du har mulighet til å bruke på oppussing av boligen, leiligheten eller hytta.
Hvis du presenterer ønskene dine for oss i Steddy, hjelper vi deg med å finne ut av hva som er mulig å få til innenfor rammene av det budsjettet du har.

3. Spar penger med god planlegging

Før du starter oppussing eller renovering bør du kartlegge hele boligen, både innvendig og utvendig. Lag en prioritert rekkefølge på tiltak som videre kan overføres til en overordnet fremdriftsplan. Videre er det viktig at du holder en rød tråd gjennom hele oppussingen, slik at du ender opp med en godt gjennomtenkt bolig.
Et godt tips er å få hjelp fra en prosjektleder eller erfaren fagperson til denne planleggingen. Dette er ofte en lønnsom investering. Med god planlegging får du gjennomtenkte løsninger.
Det kan bli en dårlig opplevelse å bruke et par millioner kroner på renovering av boligen, for så å oppdage at det ikke ble helt som du hadde tenkt deg.
I den sammenhengen er ikke 30.000,- mye for timene med planlegging i forkant. Kanskje ender du opp med å spare en halv million, fordi du tidlig i prosessen ble anbefalt å velge smartere løsninger?

4. Tenk på boligens energimerking

Rekkefølgen på oppussingen avhenger av boligens stand. Først bør boligen bli et godt klimaskall. Det vil si at huset fungerer godt teknisk, og holder godt på varmen. Hvis taket er dårlig, er det helt klart noe av det aller første du bør starte med.
Fra et bærekraftsperspektiv er det viktig å velge en løsning som gjør at det nye taket ditt (lenke) varer lengst mulig. Les mer om energisparende tiltak du kan gjøre på boligen din her.

5. Puss opp stua først

Hvis det tekniske er i orden og du vet at du skal pusse opp over flere år bør du begynne med stua. Da har du et trivelig sted å oppholde deg mens du holder på med den øvrige oppussingen.
Oppussing eller renovering av bad er ikke det første ekspertene vil anbefale å begynne med. Badet er det dyreste rommet du pusser opp. Derfor bør du helst ta badet til slutt, i tilfelle du underveis finner ut at det burde vært et annet sted i boligen.

6. Billigst er ikke alltid beste løsning

Når valget kommer til håndverkere som skal gjøre jobben, er det fort gjort å gå seg bort i ulike pristilbud. Det er ikke alltid den billigste håndverkeren er det beste valget. Mange faktorer spiller inn i prisen på oppussingen, der materialvalg også kan være avgjørende. Derfor er det viktig at du velger riktig håndverker.
Du kan ha gode håndverkere som gjør jobben fort og riktig, og de tar gjerne en høyere pris. Du må se timeprisen opp mot effekten. Hvis en litt dyrere håndverker produserer dobbelt så effektivt, blir det likevel billigere enn med en håndverker som har lavere timepris, men bruker mye lenger tid.
Ellers er fastpris også et alternativ, men du skal alltid gå grundig gjennom tilbudet. Det kan godt være at den rimeligste håndverkeren har droppet isolering, eller valgt to-lags vinduer i stedet for tre-lags, fordi disse er billigere og går raskere å montere.

7. Velg håndverkere du kan stole på

Vær oppmerksom på at en håndverker kan ha mange misfornøyde kunder, men likevel én som er fornøyd og stiller som referanse. Be derfor gjerne om flere enn én eller to referanser fra håndverkeren du vurderer. En håndverkertjeneste som Steddy er et trygt valg, ettersom alle håndverkerspartnerne våre har gjennomgått strengs kvalitetskrav.
Vi tilbyr også Steddy-garanti, som blant annet innebærer at vi gir fem års leveransegaranti på arbeid utført av våre håndverkspartnere. Er du uheldig og feil oppstår, reklamerer du direkte til oss. Vi sørger alltid for at prosjektet blir ferdigstilt og til avtalt pris.

Kom i gang med

Tilbygg

Totalrenovering

Baderom

Kjøkken

Soverom

Ytterdør

Kontakt oss
Org. nr. : 929137116