Hovedinnhold
Kom i gang
Unknown image

Bedre inneklima og lavere energiutgifter med balansert ventilasjon

Sist oppdatert 03.05.2024
Vil du forbedre luftkvaliteten og ventilasjonen i hjemmet ditt? Lær mer om balansert ventilasjon, hvilke fordeler det kan gi deg og hvordan vi kan hjelpe deg med ditt prosjekt.
Nordmenn er kjent for å tilbringe mye tid hjemme, men med oppvarming, stearinlys, fyring i peis, kaldt vær og lite gjennomlufting, er ikke alltid luftkvaliteten på sitt beste. Resultatet kan gjerne være plager som hodepine, tett luft og tørre øyne.
Men det trenger det ikke være så vanskelig å endre på.

Hva er balansert ventilasjon?

– Et balansert ventilasjonsanlegg er et viftesystem som leverer frisk, renset luft og som trekker ut brukt luft. Systemet forbedrer luftkvaliteten og inneklimaet, forklarer Tor Magne Østerhus, fagekspert og energirådgiver i Steddy.
Som godkjent energirådgiver, hjelper han boligeiere med å kartlegge hvilke tiltak de kan gjøre i boligen sin for å spare penger og øke komforten.
I nye boliger er balansert ventilasjon den vanligste formen for ventilasjon. I eksisterende boliger blir systemet brukt som et energitiltak som er med på å oppgradere boligens standard, forbedre inneklimaet og gi lavere energiutgifter.
– Balansert ventilasjon bidrar til behagelig temperatur og godt inneklima i boligen på en energieffektiv måte. Det er et av flere grep som kan gjøres for å energieffektivisere hjemmet ditt, og er faktisk et av de tiltakene som Enova kan gi støtte til å gjennomføre. Les om støtte fra Enova her.

Vaskerom med ventilasjon

Balansert ventilasjon med varmegjenvinning

Balansert ventilasjon resirkulerer varmen i den brukte luften som fjernes og overfører denne til den friske luften som kommer inn. Mellom 70 og 90 prosent av varmen fra den gamle luften blir overført til ny luft.
– Et balansert ventilasjonssystem er en av installasjonene som sikrer at du ikke “fyrer for kråkene”. Du reduserer energitapet og påvirkes ikke like mye av temperaturen utendørs, og vil dermed få mer forutsigbare energiutgifter, sier Tor Magne og forklarer:
– Ventilasjonssystemet fjerner fukt, filtrerer og varmer opp tilluften. Selv om det er kaldt ute er det altså ikke kald luft som vil komme inn i boligen. Filteret i ventilasjonsaggregatet fjerner pollen og andre partikler og forurensninger fra luften. Et balansert ventilasjonssystem kan også bidra til å redusere radonnivåer i områder hvor dette kan være et problem.
I tillegg til å redusere energitapet, opprettholder dette en jevnere temperatur inne, i tillegg til at det bidrar til å unngå sjenerende kald trekk i boligen.
I tillegg til å redusere energitapet, opprettholder dette en jevnere temperatur inne, i tillegg til at det bidrar til å unngå trekk i boligen.

Fordeler og ulemper ved balansert ventilasjon

Tor Magne Østerhus forklarer at det finnes både fordeler og ulemper med balansert ventilasjon. Av fordeler trekker han frem både bedre luftkvalitet, jevnere temperatur og redusert risiko for fukt og muggvekst.
– Noen store fordeler er såklart også et lavere energiforbruk og mer forutsigbare energiutgifter.
– Er du usikker på hvor du skal starte med å energieffektivisere boligen din, eller om balansert ventilasjon med varmegjenvinning kan være noe for deg, anbefaler jeg å avtale en prat med en energirådgiver fra Steddy.
En godkjent energirådgiver hjelper deg med åkartlegge hvilke tiltak i boligen din som kan spare deg penger og øke komforten. I tillegg har Tor Magne og resten av teamet full kontroll på hvilke støtteordninger som finnes, og kan hjelpe deg med søknader til Enova.

Hva koster balansert ventilasjon?

Som med alle tiltak som vil bidra til å energieffektivisere boligen, er det viktig å tenke på arbeidet som en investering som vil bidra til lavere energiutgifter i fremtiden.
SINTEF Byggforsk har utført analyser som indikerer at varmetap gjennom ventilasjon utgjør omtrent 5 prosent av det totale energiforbruket i Norge. Ved å implementere balansert ventilasjon og en effektiv varmegjenvinner, kan man potensielt redusere varmetapet med 75 prosent eller mer.
For en enebolig med en størrelse på 180 kvadratmeter og en luftveksling på 0,5 per time, beregnes det årlige energiforbruket til oppvarming å være 6.641 kWh. Ved bruk av en varmegjenvinner som utnytter 80 prosent av varmen i den brukte luften, kan det årlige energibehovet reduseres til cirka 1.328 kWh. Med en antatt strømpris på 1 krone per kWh, ville dette resultere i en årlig besparelse på omtrent 5 300 kroner.
Prisen på et balansert ventilasjonssystem varierer - avhengig av størrelsen på boligen, og hvor mye endringer som må gjøres med allerede eksisterende struktur.
– Kostnadene ligger normalt sett mellom 50 000 og 100 000 kroner, forklarer Østerhus.
I tillegg må man beregne kostnader knyttet til installasjon, elektrisk arbeid, materialkostnader, og etterhvert vedlikeholdskostnader.
– Siden balansert ventilasjon er et effektivt tiltak for energieffektivisering av boligen, kan du søke om støtte fra Enova. Du kan få tilbake inntil 5 000 kroner når du har fått installert et balansert ventilasjonsanlegg, forklarer Østerhus.
Skal du gjennomføre en større renovering, kan det å installere balansert ventilasjon være ett av flere grep. Du kan da få støtte til flere områder av renoveringen. Les mer om hva du kan få i støtte når du gjennomfører en helhetlig oppgradering her.
Vaskerom med ventilasjon

Balansert ventilasjon i gammelt hus

Å installere balansert ventilasjonssystem i et eldre hus kan gjøre mye for både inneklimaet, strømregningen og den generelle komforten. Samtidig kan det være en kompleks prosess som krever grundig planlegging, faglig kunnskap og nøye utførelse.
– For å installere balansert ventilasjon i et eldre hus, er det ofte nødvendig med tilpasning av ventilasjonsdesignet og strukturelle endringer for å integrere systemet sømløst. Det krever gjerne samarbeid mellom ingeniører, arkitekter og håndverkere for å oppnå vellykket implementering, forklarer Tor Magne Østerhus.
Det er viktig å grundig kartlegge den eksisterende ventilasjonen, og skreddersy det nye systemet til bygningen.
– Ventilasjonskanalene må plasseres strategisk for å sikre jevn luftstrøm gjennom hele huset. Monteringen av et balansert ventilasjonssystem kan gjøres enten i et spesialdesignet teknisk rom, loft eller kjeller, avhengig av tilgjengelig plass og strukturelle begrensninger.

Med Steddy får du alle fagpersonene du trenger til jobben samlet på ett sted, fra arkitekt til montør. Prosessen styres av en dyktig prosjektleder fra en av våre lokale håndverkspartnere, slik at du kan lene deg tilbake og være trygg på at jobben blir ryddig og forskriftsmessig utført.
Ved bytte og installasjon av balansert ventilasjon jobber våre håndverkere alltid med kvalitetsleverandører, som Flexit. Flexit er en ledende leverandør av løsninger for ventilasjon og inneklima, som både prosjekterer ventilasjonssystemet og leverer aggregat og komplett kanalpakke. Deres produkter omfatter alt fra mekaniske avtrekksvifter, balansert ventilasjonssystemer og også en helintegrert løsning som kombinerer balansert ventilasjon med luft-vann varmepumpe og vannbåren varme. Med fokus på energieffektivisering, innovasjon og kvalitet, er Flexit et pålitelig valg for å sikre et sunt og behagelig inneklima.
Steddy fagekspert

Vi hjelper deg

I Steddy møter du erfarne fageksperter med omfattende byggkompetanse som gir deg uforpliktende rådgivning om prosjektet ditt før oppstart.

Høy kvalitet i alle ledd 

Med Steddy får du kvalitet i alle ledd. Ved oppgradering av et bedre inneklima jobber våre håndverkere alltid med kvalitetsleverandører, som Flexit, Systemair,Bygg1, Natre Vindu, Velux og Luxaflex