Tak
Renovering
På tide å bytte tak på huset?
Sist oppdatert 24.09.2024
Taket er kanskje den viktigste delen på hele boligen din. Det beskytter mot vær og vind, og det kan bli dyrt om du utsetter vedlikehold for lenge.
For mange blir taket sett på som en kjedelig utgiftspost. Ofte blir det overlatt til seg selv. Dette kan føre til store problemer med tanke på boligens stand, for det er nødvendigvis ikke bare det du ser som kan være problemet.
Selv på relativt nye hus oppdages det store skader fordi eieren har prøvd å spare noen tusenlapper. Skadene blir gjerne synlige når takstein løftes, eller når taket blir inspisert fra innsiden.
Undertaket, det som ligger under taksteinen, skal vare i mange år. Det spiller ikke så stor rolle hva slags takstein du har over. Takstein er mer for syns skyld, og tar unna det groveste. Det er undertaket som virkelig beskytter boligen din.
Lufting av tak
Uten riktig lufting er taket ditt dømt til tidlig utskifting, som følge av fuktskader. Slike skader blir ofte svært kostbare for boligeier. Derfor er det viktig at luften sirkulerer, både på kaldloftet og mellom takstein og undertak.
Lufting er viktig der kald og varm luft møtes. Med dårlig eller ingen lufting oppstår det kondens og fuktskader. Du kan sammenligne viktigheten av riktig lufting med en treningsøkt i feil bekledning. Du trener vel ikke i finstasen som ikke puset? Nei, treningstøy puster mye bedre.
Det viktige undertaket
Når du skal ta vare på taket ditt bør du velge kvalitetsløsninger med god holdbarhet. Det er ikke alltid penger spart på å velge rimeligste løsning. Dersom undertaket ikke holder tett, risikerer du å måtte skifte tak før det har gått ti år – da blir den billigste løsningen fort betydelig dyrere likevel.
I tillegg er dette lite bærekraftig, ettersom det gamle taket må rives og erstattes med et nytt.
Prisforskjellen på et undertak utgjør kanskje så lite som ti prosent. Til gjengjeld får du et godt tak som takler krevende værforhold.
En annen fordel med å velge gode kvalitetsløsninger, er at du da også får et undertak som holder lenge. Med riktig tak kan du få et tak som holder tett i hele 60-70 år, før du må av med taksteinen igjen. Dette er helt i tråd med Steddy sine ambisjoner om å anbefale mer bærekraftige løsninger til våre kunder. Steddy tilbyr fageksperter og dyktige håndverkerbedrifter som gir deg gode råd om bytte av tak.
Med riktig tak for klima der du bor, kan du få et tak som holder tett i hele 60-70 år.
Slik sjekker du taket
Et tak begynner sjelden å lekke midt på. Ofte kommer det fukt og vann rundt gjennomføringer, som rundt skorstein eller ved luftingen.
Om taket er isolert over takutstikket, stopper sirkulasjonen, og fuktskader oppstår. Faktisk skjer de aller fleste fuktskader i norske hjem i dag fra innsiden som følge av kondens.
Heldigvis er dette noe du lett kan sjekke ved å ta en tur opp på loftet. Sjekk om undertaket ser normalt ut fra innsiden.Se etter om det er fargeforandringer fra topp til bunn på bordene langs takstolene. Blir bordene mørkere jo lenger ned du kommer, er det tegn på at taket er lekk fra toppen. Vann renner ned og suges opp i bordene på bunnen.
Utvendig på taksteinen er vekst av mose og lav tydelige tegn på dårlig vedlikehold.
Sjekk taket to ganger i året, om våren og på høsten.
Valg av takstein
Det finnes flere ulike tak. Det er takstein, takplater og takshingel. Takstein er det vi har mest av i Norge. Hvilke type takstein som velges når man bytter avhenger av personlig valg, hva som passer boligen, budsjett og ønske om forventet levetid. De to vanligste takstein typene er tegl- og betongtakstein.
Så mye som 25 år kan skille levetiden mellom disse to variantene. Takstein av tegl har forventet levetid på 75 år, mens betongstein normalt holder minst 50 år -forutsatt at du velger riktig undertak.
Takstein av betong er mest brukt, fordi det er rimeligere enn tegl, men igjen holder den seg ikke like lenge fin. Tegl er noe dyrere, som er høykvalitets takstein med lang holdbarhet. Tegl beskrives av proffene som et godt produkt.
Når du legger takstein er det greit å huske at det nødvendigvis ikke er valget av takstein som velter budsjettet. Materialkostnad i et typisk takprosjekt som settes bort til håndverkere, utgjør om lag en tredjedel av totalprisen.
Hva koster det å bytte tak?
Prisen for å bytte tak kan variere med flere hundre tusen kroner, avhengig av kompleksitet og størrelse. Du kan normalt regne med at nytt undertak og et rimeligere tak starter på 2500 kroner per kvadratmeter takflate. For denne prisen får du for eksempel betongstein som normalt har en holdbarhet på cirka 20 år. Hvis du velger teglstein framfor betongstein, blir prisen omtrent 2-300 kroner dyrere per kvadratmeter. Kostanden for en taktekker avhenger også av kompleksiteten og størrelse.
Spørsmål og svar
Hvordan sjekker jeg taket?
Hvor mye koster det å legge tak?
Hvor ofte bør man skifte tak?
Hva hvis jeg isolerer taket fra innsiden?
Trenger taket vedlikehold?
Vi hjelper deg
Et godt råd er å snakke med en fagperson for å finne den beste løsningen for din bolig. Steddy kan bistå både med fageksperter og energirådgiver til ditt takprosjekt.
Send oss en beskrivelse av jobben du ønsker å gjøre, samt bilder av taket. Deretter tar vår fagekspert kontakt med deg for en prat om prosjektet. Når dere sammen har kommet frem til en dekkende beskrivelse av hva som skal gjøres, sendes prosjektet videre til en av våre kvalitetssikrede håndverkspartnere, og du mottar et konkret tilbud på jobben.
Høy kvalitet i alle ledd
Med Steddy får du kvalitet i alle ledd. Ved bytte av tak jobber våre håndverkere alltid med kvalitetsleverandører, som Arcelormittal Construction, BMI Norge, Nordic Waterproofing, Plannja, Plastmo, Skarpnes, Rockwool og Isola.