Hovedinnhold
Håndverker som jobber med vindu
Energitiltak

Bytte vinduer? Slik sparer du penger på å skifte vinduer

Sist oppdatert 22.03.2024
Å redusere strømregningen trenger ikke være så vanskelig. – Å bytte vinduer er et av de rimeligste og mest effektive energitiltakene du kan gjøre for å spare strøm, forklarer energirådgiver i Steddy Jens Vesterhus.
Visste du at gamle vinduer kan utgjøre så mye som 40 prosent av varmetapet i en bolig?
– Det finnes flere ulike energibesparende tiltak du kan gjøre på boligen for å redusere energibehovet. Å etterisolere er ett av dem, men har boligen din gamle vinduer med lav isolasjonsverdi kan det være billigere å bytte vinduer enn å etterisolere.
Det sier Jens Vesterhus i Steddy. Som energirådgiver hjelper han boligeiere med å kartlegge hvilke tiltak de kan gjøre i boligen sin for å spare både penger og øke komforten.

Gjør deg kjent med U-verdien

Ett av grepene Jens ofte anbefaler, er å få hjelp av Steddy sine kvalitetssikrede håndverkspartnere til å bytte ut gamle vinduer med moderne og mer energieffektive vinduer.
Hvor energieffektivt et vindu er, avhenger blant annet av vinduets U-verdi. U-verdien sier noe om hvor varmeisolerende vinduet er. Lav U-verdi betyr at vinduet holder bedre på varmen enn et vindu med høy U-verdi.
– En lav U-verdi sørger altså for bedre komfort, og kan også gi lavere strømregning og spare miljøet, forteller energirådgiveren.
Lurer du på hvilken U-verdi vinduene dine har? Det enkleste er å ta utgangspunkt i når de nåværende vinduene dine ble satt inn eller når boligen din ble bygget.
– Vinduer fra 80-tallet har en U-verdi på cirka 2,4. Nye vinduer bør i dag ha en U-verdi på 1,2 og ned til 0,80 eller lavere, forklarer Jens.
Bytter du ut de gamle vinduene med nye moderne vinduer, vil du altså kunne redusere strømregningen fordi mindre av varmen forsvinner ut.

Tegn på at vinduet bør byttes

Er du usikker på hvor godt vinduene dine holder varmen inne og kulden ute? Ifølge Jens er det flere tegn som kan avsløre at vinduene dine er modne for utskiftning.

Vindu og vinduskarm
Vindu og vinduskarm
1.

Ser vinduet uklart og skjoldete ut selv om det er nyvasket?

Da er det mest sannsynlig punktert og bør byttes. Det skjer når varm luft lekker ut i spalten mellom glassene, og danner kondens på innsiden av det ytterste glasset. Ser du dugg på utsiden av glasset, betyr det derimot at vinduene isolerer godt.
Håndverker som ser på vinduskarm
Håndverker som ser på vinduskarm
2.

Trekker det fra vinduet?

Det er et sikkert tegn på at du må gjøre noe. Du kan sjekke luftlekkasjer ved å holde et tent stearinlys langs vinduskarmene. Dersom det blafrer, er det lekkasje og vinduet bør skiftes ut.
To håndverkere pusser opp bolig
To håndverkere pusser opp bolig
3.

Er boligen eldre enn fra 1965?

Da er det som oftest vinduer uten isolerglass eller lignende. Isolasjonseffekten er da svært liten og du bør vurdere å bytte ut vinduet.
Vindu på bolig
Vindu på bolig
4.

Du har PCB-vinduer

En god grunn til å bytte vinduer, utover å øke energieffektiviteten, er at de kan inneholde miljøgift og det helseskadelige stoffet PCB. På 70-tallet ble det brukt PCB i forseglingslimet på isolerglassvinduer. PCB-vinduer ble brukt i norske hjem frem til 1980, da stoffet ble forbudt. PCB-vinduer skal behandles som spesialavfall. Under et vindusbytte vil Steddy sine håndverkspartnere undersøke materialet i de gamle vinduene og levere disse til riktig avfallshåndtering.

Hvor mye koster det å bytte vindu?

Pris på vindusbytte avhenger av flere faktorer. En tommelfingerregel er at jo flere vinduer som byttes, desto billigere blir det per vindu. Hvis du ønsker å bytte ut kun ett vindu, kan det koste alt fra 15.000 til 30.000 kroner, avhengig av størrelse og etasje. Bytter du vinduene på hele huset blir stykkprisen billigere.
Håndverker som setter på plass vinduskarm

Tips!

Planlegger du vindusbytte samtidig som du skal etterisolere eller bytte kledning, slipper du å gjenta samme prosess med å hente inn pristilbud, rive ned og bygge opp igjen senere. Lurer du på hva som er lurt å gjøre på boligen din? Send en forespørsel og kom i kontakt med en av våre fageksperter.

Hvilke vinduer skal du velge?

Når du skal velge nye vinduer til boligen, er det mange faktorer som kan være avgjørende for valget.
– Hva slags vinduer som er best for boligen din, avhenger også mye av hvor du bor i landet. Norge har et værhardt klima og ved skifte av vindu anbefaler vi vinduer med aluminiumsbekledning. Dette sparer deg for masse vedlikehold i årene som kommer, forklarer Jens.
Du kan også velge alternativer som reduserer støy, innsyn, solvarme eller behovet for rengjøring – mulighetene er mange.
Velger du å gjøre vindusbyttet med Steddy, vil våre fageksperter og lokale håndverkspartnere hjelpe deg med valget. Ved bytte av vindu jobber våre håndverkere alltid med kvalitetsleverandører, som Nordan, Uldal, Gilje Tre, Lyssand-Frekhaug, Natre Vinduer, Norgesvinduet, Velux og Glava.

Hvor lang tid tar det å bytte vinduer?

At du ikke kan bytte vinduer på vinteren er en myte. I prosessen med vindusbytte vil håndverkeren først rive det som er av karmer, listverk og foringer. Når det er gjort byttes vinduene, så det står som regel ikke åpent mer enn 15-30 minutter.
– Du trenger altså ikke vente til sommeren med å bytte vinduene, understreker Jens.

Er bytte av vindu en søknadspliktig fasadeendring?

Ønsker du å bytte til større vinduer? Da kan vindusbyttet regnes som en fasadeendring. I noen kommuner er det en enkel søknad for å bytte vinduer på hele huset, dersom du ønsker å endre vindusstørrelse. Har du vinduer med sprosser og ønsker å bytte til vinduer uten, er dette også søknadspliktig.
– Både Steddy sine fageksperter og våre lokale håndverkspartnere kan rådgi deg på hvilke endringer som er søknadspliktige. Håndverkspartnerne kan også håndtere eventuelle byggesøknader for deg.

Tips!

Det er en god idé å ringe inn til teknisk avdeling i kommunen og spørre om hva du har lov til å gjøre uten å måtte søke.
Steddy fagekspert

Vi hjelper deg

Send oss en beskrivelse av jobben du ønsker gjort, samt bilder av boligen. Deretter tar vår fagekspert kontakt med deg for en prat om prosjektet. Når dere sammen har kommet frem til en dekkende beskrivelse av hva som skal gjøres, sendes prosjektet videre til en av våre kvalitetssikrede håndverkspartnere, og du mottar et konkret tilbud på jobben.