Etterisolering
Energitiltak
Dette bør du vite om etterisolering av hus
Sist oppdatert 05.11.2024
Jo eldre hus du har, desto mer har du å vinne på etterisolering av boligen.
Kjenner du på trekk fra vinduene, sliter med å holde innetemperaturen stabil eller har lavt energimerke på boligen? Da er etterisolering sannsynligvis aktuelt for deg. Ved å etterisolere reduserer du varmetapet og boligens energibehov, noe som vil gi lavere strømutgifter.
Bygninger som er mer enn 30 år gamle har som regel bare 10-15 cm isolasjon i ytterveggen. Er boligen din fra før 1970, har den sannsynligvis ikke tradisjonell isolasjon i vegg eller tak i det hele tatt. Etterisolering trenger ikke nødvendigvis å bli et stort prosjekt. Bare ved å skifte skifte vinduer oppnår man stor effekt.
Etterisolere loft
Det å etterisolere loftet er kanskje et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre for å redusere energitapet, ettersom varme stiger.
Her har det imidlertid blitt syndet av mange boligeiere opp gjennom årene, ved at luftingen fra loftet ikke er opprettholdt. Det er viktig å få hjelp fra fagfolk til å gjøre dette riktig, dersom man ikke har den tekniske kompetansen selv.
Etterisolering av kaldt loft gjøres ved å rulle ut nye isolasjonsmatter over bjelkelaget og det eksisterende isolasjonssjiktet. Det er viktig at det ikke legges på for mye, da det må være luftsirkulasjon for å redusere faren for fuktskader.
Tips!
Sjekk hva det er isolert med på loftet fra før. Er den gamle isolasjonen komprimert eller har tegn til fuktskader, må den byttes ut. Mange loft har dårlige loftsluker, som også kan være gjenstand for utskifting hvis den ikke holder den kalde luften fra loftet godt nok ute.
Etterisolering av yttervegg
Det neste vi tenker på med etterisolering, er ytterveggene. God isolasjon tilsier at lufta står stille inne i veggen. Ser vi på gamle hus fra 50-tallet, ble det den gang ofte brukt leire, sagspon og aviser, eller ingen isolasjon i det hele tatt. Her er det ofte god grunn til å etterisolere. Mange med eldre boliger er kanskje ikke engang klar over at de ikke har isolasjon i veggene.
Hvis du skal skifte utvendig kledning på huset, er det en god anledning til å etterisolere samtidig. Byggteknisk er det en god løsning å etterisolere utenfra. Alternativt finnes det også løsninger med såkalt blåseisolasjon. Det vil si at det bores hull fra innsiden eller utsiden av ytterveggen, for så å fylle hulrommet med isolasjon. Det er viktig at veggene har en ventilert kledning med vindsperre. Dersom du etterisolerer uten å ha vindsperre, får du ikke like god effekt. Dampsperre er også viktig for å unngå fukt i konstruksjonen. Hvis det ikke allerede er montert skal det gjøres fra innsiden.
Nullutslippsboliger innen 2050
Et nytt EU-direktiv, EPBD, som vedtas i januar/februar 2023 slår fast at alle europeiske boliger skal være nullutslippsboliger innen 2050. Disse reglene vil også gjelde for Norge, og allerede innen 2030 må trolig alle boliger minst ha energiklasse F.
I dag er det rundt 200.000 eneboliger og tomannsboliger som har dårligere energimerking enn dette, og blir nødt til gjøre nødvendige energioppgraderinger.
Lurer du på hvor mye du kan spare og hvilke tiltak som lønner seg for din bolig?
Etterisolere innvendig
I norske boliger pusses det ofte opp innvendig. Oftest blir det til nytt kjøkken, stue, soverom og hjemmekontor. Når du allerede er i gang, er et godt råd å rive helt inn til det gamle treverket, for så å etterisolere fem centimeter innvendig og montere dampsperre.
Dette vil gi svært god reduksjon av varmetap. Rommet mister litt innvendig areal, men det er forsvinnende lite. Du kan heller glede deg over at strømregningen blir noen hundre kroner billigere hver måned.
God effekt med nye vinduer
Det å bytte vinduer er den første energieffektiviseringen man kan gjøre med et hus. Vinduer som er montert på 80-tallet har en U-verdi helt opp mot 2,8. Til sammenligning har nye vinduer en U-verdi fra 1,2 og nedover. U-verdi er en skala som viser varmetap. Jo lavere tall, desto mindre varme går tapt. Steddy mener du alltid bør installere 3-lags glass i de nye vinduene, da dette gir merkbart bedre effekt og lavere varmetap.
Det er ikke bare selve vinduene som gir varmetap. Med nye vinduer vil effekten av etterisolering også merkes med mindre varmelekkasje rundt vinduene. I eldre hus er vinduene ofte bare rammet inn av tynne lekter med svartpapp på veggen. Her kan du se hvor mye du kan spare på å bytte vinduer.
Hva koster det å etterisolere?
Pris for etterisolering av utvendig vegg varierer vanligvis fra 2000 til 4000 kroner per kvadratmeter. Kostnaden avhenger også av ulike faktorer, som for eksempel valg av kledning og hvor i landet du bor. Med Steddy sine fageksperter kan du ha en uforpliktende prat. De vil gi deg råd og tips om etterisolering og hvordan kostnadsbildet for din bolig er. Videre kan de hjelpe deg med å komme i kontakt med en av Steddy sine håndverkspartnere for en større befaring.
Et godt råd er at du aldri setter i gang et prosjekt du egentlig ikke har råd til å gjennomføre.En liten buffer som kan håndtere uhyggelige overraskelser er alltid smart å ha. Hvis man er uheldig, kan det finnes fuktskader eller skadedyr inni veggen som er umulig for noen å se på forhånd. Dette kan gjøre at prosjektet blir mer kostbart enn først antatt, og da er det godt å vite at man har penger til å utbedre dette.
Har du derimot finansieringen i orden, er det ikke noe å vente på. Det bør gjøres så fort som mulig hvis du har en gammel bolig, for å unngå å fyre for kråka. Selv om det kan være kostbart å etterisolere store deler av boligen, er det i de fleste tilfeller billigere enn å flytte til noe nytt. I mange tilfeller vil boligen stige i verdi etter en slik oppgradering, og kombinert med lavere forbruk i tiden boligen brukes er vårt råd å gjøre det så raskt som mulig.
Profesjonell hjelp til etterisolering
Etterisolering er i utgangspunktet ikke søknadspliktig. Gjør du derimot endringer med bygningens utseende må du normalt søke. Sjekk med din kommune.
Visste du at Steddy kan gjøre hele prosessen med etterisolering enklere for deg? Steddy har alt fra rådgivning fra fageksperter, til håndverkspartnere som prosjekterer og gjennomfører renoveringen. Steddy sørger alltid for at prosjektet blir ferdigstilt og til avtalt pris.
Steddy-garanti
Som Steddy kunde får du Steddy-garanti. Det gir deg full trygghet for at prosjektet blir korrekt fagmessig utført av våre håndverks partnere.
Dette sikrer deg og oss om at du får høyere kvalitet på arbeidet som blir utført samt at du har lave skuldre under og etter renoveringsprosjektet.
Du kan lese mer om Steddy-garantien her.
Ofte stilte spørsmål om etterisolering:
Hvor mye koster det å etterisolere et hus?
Hvor mye bør jeg etterisolere?
Når bør vinduene byttes?
Er etterisolering søknadspliktig?
Er det lønnsomt å etterisolere?
Hva er dampsperre?
Vi hjelper deg
Send oss en beskrivelse av jobben du ønsker å gjøre, samt bilder av boligen. Deretter tar vår fagekspert kontakt med deg for en prat om prosjektet. Når dere sammen har kommet frem til en dekkende beskrivelse av hva som skal gjøres, sendes prosjektet videre til en av våre kvalitetssikrede håndverkspartnere, og du mottar et konkret tilbud på jobben.