Dette er forskjellen på renovering og oppussing
Sist oppdatert 27.09.2024
Oppussing og renovering av hus er begreper som ofte brukes om hverandre. Det er imidlertid en viss forskjell, både i arbeid og hva som krever byggesøknad.
Skal du gjøre en grundigere oppgradering eller reparasjon av en bolig, er det renovering. Det kan være å bytte ut gamle vinduer, etterisolere eller bytte tak. Hvis boligen totalrenoveres krever det mye riving, både utvendig og innvendig, helt inn til bærekonstruksjonen. Ofte er renovering også søknadspliktig. Med totalrenovering oppgraderes boligen til dagens tekniske standard.
Gjør du mindre endringer for å forbedre boligens utseende er det oppussing. Oppussing er arbeid av mer kosmetisk art, som å skifte gulv, legge nye gipsplater, sette inn nytt kjøkken eller endre andre synlige steder.
Prisforskjell renovering og oppussing
Pris på oppussing er avhengig av omfanget. Ofte er lettere oppussing noe du selv gjør, som sparkling,maling eller tapetsering. Hva slags materialer og tjenester du velger å bruke er også avgjørende forkostnaden. Går du grunndigere til verks med oppussingen, som at du skal bytte veggpanel, gulv ellerkjøkken kan det være behov for dyktige håndverkere fra flere fagfelt. Kostnaden vil komme på et stedmellom 4.000 og 20.000 kroner pr. kvadrat.
Hvis du renoverer må du regne med større kostnader, men gjør du en totalrenovering får du også enbolig med like god standard som en ny bolig. Som oftest til lavere kvadratmeterpris enn om du byggerhelt nytt. Kostnaden på totalrenovering vil starte på rundt 25.000 kroner per kvadratmeter.
Det kan derfor være en bedre investering å totalrenovere og bli boende, enn at du begir deg ut påboligmarkedet. Både det å selge og å flytte til en ny bolig, koster deg flere hundretusen kroner alene.
Byggesøknad ved renovering
Når du skal totalrenovere huset må boligen oppgraderes til dagens tekniske standard. Det vil si at Norsk byggestandard, altså TEK17 skal følges.
Velger du å bytte retning på boligens kledning, regnes det som en fasadeendring. Da må du være oppmerksom på at dette kan være søknadspliktig i din kommune. Det samme gjelder hvis du velger vinduer i andre størrelser enn opprinnelig. Når flater i boligen skal bygges opp igjen, må TEK17 føles uansett. Her er det forskjellig praksis fra kommune til kommune. Ta kontakt med byggkontoret i din kommune og forhør deg med regler før du går løs på planleggningen.
Blant dagens krav i TEK17, er at det skal benyttes minst 20 centimeter isolasjon i vegg og minst 30 centimeter i tak. Det er også egne krav til våtrom og rom som brukes til varig opphold, brannsikkerhet og ventilasjon.
Flere søknadspliktige tiltak
- Skal du lage en utleiedel i huset, må du søke brukstillatelse.
- Du må søke hvis du endrer bærende konstruksjoner, som for eksempel en bærebjelke, eller brannskillende konstruksjoner.
- Du må søke kommunen om tillatelse hvis du skal innrede kjeller, bod eller loft til oppholdsrom.
- Endrer du vinduer, dører og bruken av rommet, må du søke bruksendring.
Oppussing uten byggesøknad
Mange ønsker å pusse opp bad eller andre våtrom. Endring og reparasjon av bad i eksisterende bolig er unntatt søknadsplikt. Derimot må du søke hvis du vil gjøre om en bod eller annet rom, til våtrom.
Du trenger heller ikke søke kommunen om å sette opp eller ta ned en lettvegg. Sjekk alltid med en fagkyndig hvis du gjør jobben selv, og er i tvil om det er en bærevegg eller lettvegg.
Steddy tilbyr både arkitekttjenester, fageksperter og våre dyktige håndverkspartnere har prosjektledere som kan gi deg gode råd i en oppussingsprosess. Våre håndverkere løser også jobben for deg innenfor avtalt tid og pris.
Du kan lese mer om vår Steddy-garanti her.
Tenker du å skifte ytterkledning, legge nytt tak eller bytte vinduer uten å endre på fasadens utseende, er det heller ikke søknadspliktig. Men bor du i et hus som er vernet, eller kommunen stiller spesielle krav til materialer eller farger, må du sjekke med kommunen først.
Spørsmål og svar
Hva er oppussing?
Hva er renovering?
Hva er totalrenovering?
Må jeg søke hvis jeg pusser opp bad?
Hva kan jeg gjøre med boligen uten å søke?
Vi hjelper deg
Send oss en beskrivelse av jobben du ønsker å gjøre, samt bilder av boligen. Deretter tar vår fagekspert kontakt med deg for en prat om prosjektet. Når dere sammen har kommet frem til en dekkende beskrivelse av hva som skal gjøres, sendes prosjektet videre til en av våre kvalitetssikrede håndverkspartnere, og du mottar et konkret tilbud på jobben.
Høy kvalitet i alle ledd
Med Steddy får du kvalitet i alle ledd. I prosjekter som omfatter oppussing eller renovering, samarbeider våre håndverkere alltid med kvalitetsleverandører for å sikre at prosjektet gjennomføres med høyeste standard. BMC Trading, Rockwool, Glava, Nordan, Moelven Wood, Pretre, Isola, Marnar Bruk, HeyDi, Uldal, Bergene Holm og Moelven Limtre.